Москва предложи помощ на Виетнам за развитие на ядрената енергетика

По време на посещението на президента Владимир Путин в Ханой, Русия е предложила на Виетнам помощ в разработването на ядрени електроцентрали, съобщи Алексей Лихачов, ръководител на руската държавна ядрена компания „Росатом“, цитиран от РИА Новости, предаде Ройтерс.

Лихачов, който бе част от антуража на Путин, заяви, че е отправил предложението към виетнамския премиер Фам Мин Чин. Той обясни, че „Росатом“ предлага на чуждестранните партньори атомни електроцентрали както с голяма, така и с малка мощност, както на сушата, така и плаващи.

Виетнам не разполага с атомни електроцентрали и се отказа от плановете за изграждане на първите си две атомни електроцентрали през 2016 г. след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“ и поради бюджетни ограничения. Преди Виетнам да отмени тези планове, „Росатом“ бил предложил проект, базиран на блокове с висока мощност и модерни руски реактори, каза Лихачов.

По време на посещението, при което Путин беше посрещнат със салют от 21 оръдия на военна церемония, Русия и Виетнам подписаха споразумения в различни сфери, включително в енергетиката, подчертавайки ориентацията на Москва към Азия след наложените от Запада санкции заради конфликта в Украйна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване