НАТО създава нов пост в Киев, застрахова се от Тръмп

НАТО планира да създаде високопредставителен пост в Киев и ново командване в Германия за координиране на помощта за Украйна, съобщава „Уолстрийт джърнал“. Това е част от дългосрочните усилия на алианса да подкрепя Украйна, особено в случай че Доналд Тръмп, който многократно е критикувал НАТО и помощта за Киев, се върне в Белия дом след предстоящите президентски избори в САЩ.

Очаква се новите мерки да бъдат обявени на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Новият команден център в германския град Висбаден ще координира военното оборудване и обучението на украински войници, като целта е по-добра координация на помощта и приближаване на украинската армия до стандартите на НАТО.

Лидерите на страните членки на НАТО заявиха, че срещата на върха ще съдържа „нов език“ за перспективите на Украйна в НАТО и ще се съсредоточи върху пътна карта за евентуалното ѝ членство. Украйна също се надява на „гарантиран“ ангажимент за военно финансиране от съюзниците от НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи да предоставя на Украйна военна подкрепа в размер на най-малко 40 млрд. евро годишно, „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване