НАТО ще пренасочва интернет през космоса в случай на подводни атаки

НАТО финансира проект, целящ намирането на начини за поддържане на функционирането на интернет при атаки срещу подводни кабели, които пренасят граждански и военни комуникации през европейски води.

Проектът, ръководен от изследователи от САЩ, Исландия, Швеция и Швейцария, се стреми да разработи начин за автоматично пренасочване на интернет трафика от подводни кабели към сателитни системи в случай на саботаж или природно бедствие. НАТО е предоставила безвъзмездна помощ от 400 000 евро за проекта, който има обща стойност 2,5 милиона долара, с изследователски институции, които също допринасят в натура.

Проектът се появява в контекста на нарастващи опасения, че Русия или Китай могат да прекъснат подводните кабели, за да нарушат комуникациите по време на военна криза. Подводните кабели пренасят финансови транзакции на стойност около 10 трилиона долара дневно и почти целият интернет трафик на НАТО преминава през тях. Затова НАТО усилено работи по защитата на тези кабели, създавайки център за координиране на защитата на подводната инфраструктура.

Проектът ще бъде официално стартиран със симпозиум в университета Корнел в Ню Йорк и ще се фокусира върху разработване на методи за откриване на смущения в кабелите и автоматизиране на пренасочването на данните към сателитни честоти или други подводни кабели. Първоначално ще се тестват прототипи и навигационни правила в продължение на две години.

Очаква се проектът да включва частни и държавни партньори. Екипът се стреми да разработи система за автоматизирано пренасочване на чувствителни данни като предпазна мярка срещу нарастващите заплахи за подводната инфраструктура. Рисковете включват както случайно прекъсване на кабелите, така и умишлен саботаж.

Американската сателитна фирма Viasat Inc., компанията за космически технологии Sierra Space Corp. и исландската компания за киберсигурност Syndis също участват в проекта. Изследователите се надяват да намалят точността на откриване на смущения в кабелите от един километър до един метър.

Проектът ще се развива в подводен тестов стенд за високоволтови кабели близо до най-голямата военноморска база на Швеция.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване