Норвежка компания откри най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

Миннодобивната компания Rare Earths Norway откри най-голямото доказано находище на редкоземни елементи в Европа, което може да има значителни последици за региона. Това находище е едно от малкото извън контрола на Китай и представлява важна стъпка за Европа в намаляване на зависимостта си от азиатския гигант. Търсенето на редкоземни елементи, използвани в производството на електрически превозни средства и вятърни турбини, се очаква да нарасне значително с прехода към чиста енергия.

На 6 юни компанията обяви, че карбонатният комплекс Фен в югоизточна Норвегия съдържа 8,8 милиона метрични тона общо редкоземни оксиди, от които 1,5 милиона метрични тона са особено ценни за производството на магнити. Това откритие е по-голямо от находището на редкоземни метали, открито миналата година в Швеция.

Главният изпълнителен директор на Rare Earths Norway, Алф Рейстад, заяви, че откритието във Фен е значителен успех за компанията и подчерта важността на добива на редкоземни елементи в Европа. ЕС цели до 2030 г. да добива поне 10% от годишното си търсене на редкоземни елементи, а Rare Earths Norway се надява да допринесе за тази цел.

Компанията продължава проучвателните дейности в комплекса и планира допълнителни сондажи през следващия месец, с цел започване на добива до 2030 г. Рейстад коментира, че макар редкоземните елементи да не са по-ценни от норвежките нефт и газ, тяхната стратегическа важност ще нарасне значително.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване