Нови цени на тока и парното от днес

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди значително по-ниски цени на топлофикационните услуги за битовите клиенти в София и страната, които ще бъдат средно намалени с 8,47%. За „Топлофикация София“ ЕАД утвърдената годишна цена на топлинната енергия за битовите потребители е установена на ниво от 128,25 лева за мегават-час (MWh). Тези цени ще важат за следващия едногодишен ценови период от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г.

Потребителите на „Топлофикация София“ ще заплатят с 7,02% по-малко в сравнение с предходния период. Това поевтиняване е по-малко от първоначално заявените 30% в заявлението на дружеството, което би било в противоречие със законодателството, тъй като може да се разглежда като субсидиране между топлинната и електрическата енергия.

КЕВР отчита, че решението за утвърждаване на тези цени включва и средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 1,77%. Така например за клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН – с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ намалява с 0,49%. В утвърдените цени са включени и цените за мрежовите услуги.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване