Нови смъртоносни нападения в Нигерия отново насочват вниманието към проблема с джихадисткото насилие в страната

Нови смъртоносни нападения в Нигерия отново насочиха вниманието към джихадисткото насилие в северната част на страната. Джихадисти от региона Сахел проникнаха в страната през съседен Бенин. Най-малко 18 души загинаха, а около 30 бяха ранени при самоубийствени атаки в щата Борно, съобщиха местните власти.

Атаките, извършени в град Гвоза, носят почерка на „Боко Харам“ и „Ислямска държава – провинция Западна Африка“. Три жени камикадзе извършиха нападенията на сватба, край болница и на погребение.

Президентът Бола Тинубу осъди нападенията и обеща справедливост за извършителите, подчертавайки, че правителството ще защити хората и няма да допусне страната да потъне в страх и насилие. Въпреки че икономиката е основен приоритет, сигурността също е важна задача за президента, който обеща да предприеме мерки за справяне с насилието.

Джихадисткото насилие в Североизточна Нигерия отне живота на над 40 хиляди души за 15 години и разсели около два милиона. Конфликтът обхвана и съседни държави, което доведе до създаването на регионална коалиция за борба с джихадистите. Въпреки че „Боко Харам“ загуби терен, нападенията продължават.

ООН предупреди за опасност от масов глад в региона поради намаляващо финансиране за хуманитарни агенции. Нидерландският институт „Клингендел“ алармира за прехвърляне на джихадисти в Северозападна Нигерия, които действат в региона Сахел.

Тези събития подчертават нуждата от решителни мерки за справяне с насилието, което засяга милиони нигерийци, които се надяват на подобрение на живота си.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване