НС изслушва министъра на енергетиката Владимир Малинов за теча в АЕЦ „Козлодуй“

На редовното заседание депутатите обсъдиха няколко важни въпроса. Първо, те изслушаха служебния министър на финансите Людмила Петкова относно изпълнението на приходната и разходната част на Закона за държавния бюджет за 2024 година.

По предложение на ПГ на БСП, министрът на енергетиката Владимир Малинов беше изслушан за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ „Козлодуй“. Също така, Малинов беше изслушан за преговорите по продажбата на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“.

В началото на заседанието, партия „Възраждане“ направи декларация относно приемането на България в еврозоната. Костадин Костадинов заяви, че според доклада на ЕК и ЕЦБ, България няма да въведе еврото на 1 януари 2025 г., което според него потвърждава, че страната не е готова за еврозоната. Той предложи да се запише датата от референдума за въвеждане на еврото – 1 януари 2043 г., за да се избегнат напразни разходи.

Йордан Цонев от ДПС напомни, че точка от дневния ред е изслушването на служебния финансов министър, включително темата за преговорите за приемане на България в еврозоната. Той определи декларацията на „Възраждане“ като „грешно внушение“ и подчерта, че преговорният процес се движи по график.

Със 154 гласа „за“, 35 „против“ и 6 „въздържали се“, депутатите приеха предложението на „Възраждане“ за изслушване на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов относно доброволното предаване на издирвания от Интерпол Евелин Банев – Брендо.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване