„Ню Йорк Таймс“, „Форбс“, „Франс прес“ – статуята на Хермес стана световна сензация

Откритата статуя на бог Хермес в древния град Хераклея Синтика вече привлича световно внимание. Археологът проф. Людмил Вагалински сподели, че статуята е от голямо историческо значение и интересът към нея от медии като „Ню Йорк Таймс“, „Форбс“ и „Франс прес“, както и от цяла България, е доказателство за впечатлението, което е оставила. Той подчерта, че това е добра реклама за културния туризъм в страната.

В България не е намирана толкова запазена статуя до момента. Проф. Вагалински съобщи, че тази седмица статуята ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич.

Археологическите разкопки продължават в няколко частни парцела, където са разкрити масивни градежи. Поради частната собственост, общината не може да извърши трайна консервация, затова екипът на проф. Вагалински временно укрепва обектите и изгражда подпорни стени около големия канал.

Проблемът със собствеността на земите трябва да бъде решен от държавата, тъй като напрежението се усеща сред археологическия колектив, посочи проф. Вагалински. Той отбеляза, че от 2017 година липсва добронамереност за разрешаването на този проблем.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване