Община Поморие получи одобрение на проекта си за подмяна на уличното осветление в 13 населени места

Община Поморие получи одобрение за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост за подмяна на уличното осветление в 13 населени места. Ще бъдат поставени близо 3000 автономни фотоволтаични лампи с понижени загуби на електроенергия, както и система за мониторинг и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна платформа.

Очаква се проектът да намали годишните емисии на CO2 с над 615,15 тона и да спести 1265,74 мегаватчаса енергия годишно. Това ще доведе до намаляване на разходите на общината с 394 230 лева.

Дейностите ще се изпълняват по проект „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ в селата Козичино, Лъка, Горица, Страцин, Бата, Косовец, Белодол, Александрово, Габерово, Дъбник, Медово, Порой и Гълъбец.

Кметът на Поморие Иван Алексиев коментира, че настоящите системи за външно осветление не са достатъчно ефективни и водят до преразход на електроенергия. Той посочи, че подобни инвестиции са доказали своя ефект през 2022 година, когато бяха подменени почти 2000 осветителни тела в Поморие, Ахелой, Каблешково и квартал „Каменар“. Системите за мониторинг и централизирано управление на енергопотреблението също значително подобряват ефективността на осветлението.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване