Очаква се добив от над 500 кг на декар пшеница по данни на Министерството на земеделието и храните

Очакваният добив на пшеница през тази година е над 500 кг на декар, според данни на Министерството на земеделието и храните, съобщени по време на откриването на Жътвена кампания 2024 в област Пловдив. Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов и председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов представиха прогнозните данни.

Проданов уточни, че макар данните да сочат към добив от около 500 кг на декар, все още е рано да се правят окончателни заключения, тъй като жътвата едва започва. Зърнопроизводителите се надяват тази година да бъде по-добра от 2023 г., но това зависи не само от добивите, но и от международните цени на пшеницата.

Проданов посочи, че българското зърнопроизводство държи стабилен тренд на реколта и добиви през последните 15-20 години. Въпреки това, пазарът е създал проблеми през последните години, като в момента цената на пшеницата е около 400-410 лв. на тон за продукция, доставена на пристанище. След приспадане на транспортните разходи, производителите от Пловдивския регион получават около 350-360 лв. на тон. При среден добив от 500 кг на декар, това води до приход от 180 лв. на декар, което е недостатъчно, тъй като разходите са около 200 лв. на декар.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване