Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж е на свобода

Джулиан Асандж, създателят на „Уикилийкс”, е на свобода след сключване на сделка със Съединените щати. Според платформата той се е признал за виновен по щатския закон за шпионаж и се очаква съд в Северните Мариански Острови да го осъди на 62 месеца затвор, които ще се считат за вече излежани.

Според изпълнителния директор на фондация „Електронни граници” Синди Кон, това преследване е безпрецедентно, тъй като е първият случай в 100-годишната история на Закона за шпионажа, в който журналист е преследван за получаване и разпространяване на информация – нещо, което журналистите правят редовно.

Асандж беше обвинен през 2010 г. за най-големия теч на секретни документи в историята на американските военни сили, свързани с войните в Афганистан и Ирак. Той също така беше обвинен в сексуално посегателство в Швеция и се укриваше в Еквадорското посолство в Лондон в продължение на седем години, за да избегне екстрадиране. След това бе задържан в британски затвор, където се бори над четири години срещу екстрадирането си в САЩ.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване