Осуетиха опит за военен преврат в Боливия

На 26 юни главнокомандващият на армията на Боливия беше арестуван след изпращане на войници и танкове да заемат позиции пред правителствени сгради, което президентът Луис Арсе определи като опит за преврат. Войниците и танковете се появиха на историческия площад „Пласа Мурильо“, където се намират президентството и Конгресът, предизвиквайки международно осъждане.

Американската администрация на Джо Байдън изрази загриженост и призова за спокойствие, а ЕС осъди опитите за разрушаване на конституционния ред в Боливия. Испанският премиер Педро Санчес също призова за зачитане на демокрацията и върховенството на закона.

Генерал Хуан Хосе Зунига, вече уволнен от армията, заяви, че целта на военните действия е преструктуриране на демокрацията. Малко след това войниците и танковете се изтеглиха, а Зунига беше арестуван. Президентът Арсе призова боливийците да се мобилизират в защита на демокрацията и положи клетва пред новите военни ръководители.

Бившият президент Ево Моралес предупреди за готвещ се преврат и призова за национална мобилизация. Политическата нестабилност в Боливия продължава, като между Арсе и Моралес се разраства борба за власт. Моралес, който беше принуден да подаде оставка през 2019 г. заради изборни измами, се върна след избирането на Арсе през 2020 г., но конфликтът между тях се задълбочава.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване