От днес влиза в сила нов закон, улесняващ придобиването на германско гражданство

Нов закон, улесняващ придобиването на германско гражданство, влиза в сила от днес, съобщи ДПА. Реформата, инициирана от управляващата тристранна коалиция на Германия, позволява на хората да станат германски граждани, запазвайки гражданството на родната си страна. Досега тази възможност беше достъпна само за граждани на други страни от Европейския съюз.

Новите законови промени позволяват на хората, които отговарят на останалите условия, да кандидатстват за германско гражданство след пет години пребиваване в Германия, вместо досегашните осем години. Деца, родени в Германия от родители чужденци, ще получават германско гражданство, ако единият родител е пребивавал законно в страната за поне пет години.

Кандидати, които демонстрират „специални постижения в интеграцията“, като отлично представяне на работа или в училище, или висока обществена ангажираност, могат да получат гражданство след три години пребиваване. Освен това, германците, желаещи да придобият гражданство на друга страна, вече няма да се нуждаят от специално разрешение от германските власти.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване