Откриха вкаменелости на звяр с остри зъби, живял 40 милиона години преди първите динозаври

Учени са открили вкаменелости на звяр с остри зъби, наподобяващ голям саламандър, който е живял във водите преди появата на динозаврите, съобщава Асошиейтед прес. Хищникът, който е бил по-голям от човек, вероятно е използвал широката си плоска глава и предните си зъби, за да засмуче и нареже плячката си. Черепът му е бил около 60 сантиметра дълъг.

Майкъл Коутс, биолог от Чикагския университет, описва звяра като „агресивен телбод“. Вкаменелости от четири същества, включително части от череп и гръбначен стълб, са анализирани. Откритията за съществото, наречено Gaiasia jennyae, са публикувани в списание „Нейчър“. То е живяло около 40 милиона години преди динозаврите.

Изследователите проучват древни хищници, за да разберат произхода на тетраподите – четириноги животни, които са се изкачили на сушата и са се превърнали в земноводни, птици и бозайници. Повечето ранни вкаменелости на тетраподи са от горещи праисторически блата в днешна Северна Америка и Европа. Новите останки, датиращи отпреди около 280 милиона години, са намерени в Намибия – регион, някога покрит с ледници. Това откритие показва, че тетраподите може да са живели в по-студен климат по-рано, отколкото се е смятало.

„Ранната история на първите тетраподи е много по-сложна, отколкото си мислехме,“ казва Клаудия Марсикано от университета на Буенос Айрес. Името на съществото идва от скалната формация Gai-As в Намибия и от името на покойната палеонтоложка Дженифър Клак, която е изучавала еволюцията на тетраподите.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване