Открити са 14 сандъка с учебни ръчни гранати и противопехотни мини в подземие на сградата на Община Чирпан

Служители на Община Чирпан откриха 14 сандъка с учебни ръчни гранати и противопехотни мини в подземие на общинската сграда. Това съобщи кметът Ивайло Крачолов пред журналисти. Според него боеприпасите са българско производство от периода 1976-1980 година. Сандъците са намерени при почистване на подземия, които не са били достъпни през последните десетилетия.

Тъй като предстои голям ремонт за енергийна ефективност на сградата, е необходимо изпълнителите да имат достъп навсякъде. Служителите на Общината се натъкнали на заключено помещение, което отворили и открили боеприпасите, разказа Крачолов. Там са намерени и папки от времето на Организацията за съдействие на отбраната, която е функционирала преди 1989 година.

В момента се провежда проверка, за да се установи причината за наличието на боеприпасите и кога са предадени. Кметът обясни, че веднага са уведомили Районното полицейско управление, Областната дирекция на МВР, Областния управител и Министерството на отбраната. Той благодари на военното министерство за бързата реакция и специализираното подразделение, което констатирало и описало намерените боеприпаси.

Сигналът за намерените боеприпаси е подаден в 11:40 часа, след което работещите в сградата на Община Чирпан са били евакуирани. Администрацията възобнови работа в 16:00 часа.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване