Отпускат се над 1 млн. лева за реализация на българско говеждо месо

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) реши да отпусне до 1 100 000 лева помощ „де минимис“ за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор „Говеждо месо“. Финансовата подкрепа е по искане на браншови представители на месодайното говедовъдство, като се отчита тежката икономическа ситуация, свързана с повишените разходи за изхранване на животните и увеличените консумативи. Угояването и производството на телешко и говеждо месо не са включени в подпомагането по Стратегическия план за развитие на селските райони 2023-2027 г.

Целта на помощта е да подпомогне местните производители да реализират говедата си. Говедата трябва да са отглеждани в стопанството най-малко 4 месеца преди клането и да бъдат продадени директно на кланица или заклани в собствен кланичен пункт. Те трябва да са на възраст от 10 до 24 месеца. Помощта се предоставя за животни, заклани и реализирани в периода от 1 юни 2023 г. до 31 май 2024 г., като размерът на подпомагането е до 200 лева на заклано говедо.

Предстои изготвянето на указания за предоставяне на помощта. БТА напомня, че на 7 ноември 2023 г. управителният съвет на ДФЗ одобри 47,5 млн. лева помощ „де минимис“ за секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“, като изплащането на тази помощ е записано в меморандума от 20 септември 2023 г., подписан от правителството и представители на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване