Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще

Българската икономика може да се развива не само чрез фотоволтаици, но и с водородни и геотермални технологии, заяви доц. Косьо Стойчев, ръководител на катедра „Регионална и политическа география” към СУ „Св. Климент Охридски“.

Според него, за да се развие водородното и геотермално бъдеще, трябва да се инвестират средства в нови мощности и да се промени начинът, по който енергията се използва. Той подчерта, че в момента българската енергетика е насочена към предоставяне на евтина електроенергия за домакинствата и скъпа за индустрията, което е обратното на много други страни.

Доцент Стойчев посочи, че индустрията трябва да има евтин и стабилен достъп до енергия и че е необходимо да се промени балансът с енергийните общности. Той подчерта, че социалната енергетика в България поддържа евтин ток за хората, което не стимулира иновациите и развитието.

Той също така отбеляза, че има проблем с дефинирането на понятия като „енергийно бедни“ и „енергийни общности“, което води до задържане на промяната. Богатите стари лобита се стремят да запазят текущия модел, използвайки социалните страхове за мобилизиране на избиратели.

Доцент Стойчев подчерта, че малцинството, което иска да иновира и да направи крачка напред, трябва да убеди мнозинството в ползите от енергийния преход, за да се гарантира, че бъдещата енергия ще остане на достъпна цена.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване