На 14 октомври православната църква отбелязва Петковден в чест на преподобна Параскева, известна като св. Петка Българска. Празникът бележи края на топлото време и началото на зимния цикъл. В някои краища на страната на Петковден се спазва обичаят „полезване“, според който първият гост, влязъл в дома, определя късмета и здравето за годината.
На този ден на трапезата традиционно присъстват ястия като гювеч с овнешко, курбан чорба, сарми с лозови листа, шкембе и обредни хлябове.
Петковден е също свързан с важни ритуали за плодородие. В този период започва заплождането на домашните животни, наричано „мърлене“ или „овча сватба“. Жените не вършат ръчна работа, за да се родят здрави животни, а след оплождането пекат пресни пити, които раздават на съседите.
На този ден имен ден празнуват всички с имена като Петя, Петко, Петка, Параскева и други производни.
Петковден се смята за начало на зимните празници, свързани с покровителството на св. Петка, брака и плодородието, като се правят оброчни курбани и сборове за здраве и благоденствие.