Петковден – начало на зимните празници и обичаи за здраве и плодородие

На 14 октомври православната църква отбелязва Петковден в чест на преподобна Параскева, известна като св. Петка Българска. Празникът бележи края на топлото време и началото на зимния цикъл. В някои краища на страната на Петковден се спазва обичаят „полезване“, според който първият гост, влязъл в дома, определя късмета и здравето за годината.

На този ден на трапезата традиционно присъстват ястия като гювеч с овнешко, курбан чорба, сарми с лозови листа, шкембе и обредни хлябове.

Петковден е също свързан с важни ритуали за плодородие. В този период започва заплождането на домашните животни, наричано „мърлене“ или „овча сватба“. Жените не вършат ръчна работа, за да се родят здрави животни, а след оплождането пекат пресни пити, които раздават на съседите.

На този ден имен ден празнуват всички с имена като Петя, Петко, Петка, Параскева и други производни.

Петковден се смята за начало на зимните празници, свързани с покровителството на св. Петка, брака и плодородието, като се правят оброчни курбани и сборове за здраве и благоденствие.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване