Правителството на САЩ прекрати съдебното дело срещу експедицията до останките на „Титаник“

Правителството на САЩ прекрати съдебната си битка срещу експедиция до останките на „Титаник“, след като компанията RMS Titanic Inc. ограничи плановете си, съобщи Асошиейтед прес. В съдебни документи от миналата седмица Вашингтон отбелязва, че може да заведе иск срещу бъдещи експедиции, ако те нарушават федерални закони и споразумението с Великобритания, третиращо отломките като гробно място.

Споровете започнаха миналата година, когато RMS Titanic Inc. обяви експедиция за юли тази година, планираща заснемане на фюзелажа и събиране на артефакти. Компанията също възнамеряваше да прибере свободно стоящи предмети от кораба, включително от залата, от която са подадени сигнали за помощ.

През август миналата година правителството на САЩ заведе дело, аргументирайки, че влизането във вътрешността на кораба и действия, нарушаващи целостта на отломките, са регулирани от федерален закон от 2017 г. и споразумение с Великобритания. И двата документа третират мястото като мемориал на над 1500 загинали през 1912 г. След аргументите на правителството са възможно увреждане на артефакти и наличието на човешки останки на дъното на Атлантическия океан.

През октомври миналата година RMST значително ограничи плановете си след смъртта на директора по подводни изследвания на компанията Пол-Анри Наржоле в имплозията на батискафа „Титан“ през юни. „Титан“ беше на компанията OceanGate, за която Наржоле работеше.

През февруари RMST декларира, че ще изпрати подводен апарат без екипаж до мястото на потъване на „Титаник“ и ще снима кораба само отвън. Компанията няма да влиза в контакт с отломките и няма да изважда артефакти или да снима вътре в кораба.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване