Президентът на Казахстан предупреди, че Каспийско море е на ръба на ичезването

Каспийско море е на ръба на изчезването и екологичните проблеми, свързани с него, не трябва да се пренебрегват, заяви казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев на неформалната среща на върха на Организацията на тюркските държави в азербайджанския град Шуша, предаде ТАСС.

Токаев подчерта значението на изграждането на логистичния потенциал на Каспийско море, но също така изтъкна, че е недопустимо да се пренебрегват екологичните му проблеми. Той заяви, че морето е на ръба на изчезването и че най-важната задача е опазването на околната му среда, флората и фауната. Президентът призова за разработване на конкретни решения за спасяването на Каспийско море и за засилено взаимодействие между учените от тюркските страни.

Токаев изрази и загриженост относно пресъхването на Аралско море и опустиняването на територията му, като подчерта необходимостта от рекултивация на засегнатите територии и ефективно използване на водните ресурси на трансграничните реки чрез водоспестяващи технологии.

Президентът на Казахстан посочи, че климатичната ситуация на планетата се усложнява, като необичайните горещини, горските пожари, сушите и наводненията потвърждават тази тенденция. Той изрази готовност за засилване на сътрудничеството с тюркския свят по въпросите на климата и обяви, че Казахстан планира активно участие в конференцията по въпросите на климата КОП29, която ще се проведе в Азербайджан.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване