Президентът Румен Радев продължава консултациите с политическите партии

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет.

Вчера той разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. Днес ще се срещне с още две парламентарни формации – четвъртата и петата по големина в парламента.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще предложат правителство на малцинството с техен кандидат за премиер, различен от Бойко Борисов, и ще търсят подкрепа от всички парламентарни формации, които не искат нови предсрочни избори. ДПС дадоха знак, че ще подкрепят правителство на ГЕРБ, докато „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че ще останат в опозиция.

Президентът Радев посочи, че ситуацията е сложна и много партии изявяват желание за третия мандат. Партия „Възраждане“ изрази желание за трети мандат и обяви, че ако го получи, ще разговаря за общо управление с всички парламентарни сили без ГЕРБ и ДПС.

Днес президентът ще разговаря с представителите на БСП, които няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ или ДПС и все още не са решили дали ще подкрепят правителство с трети мандат.

Утре вероятно ще се проведат консултации с „Има такъв народ“ и „Величие“. След края на консултациите с всички парламентарни партии, президентът ще реши кога да връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидат за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване