Приключват политическите консултации при президента, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство

Днес президентът Румен Радев ще завърши консултациите с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на президента.

От 11:00 часа Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Има такъв народ (ИТН)“. От 13:00 часа е насрочен разговорът му с ПГ на „Величие“. Консултациите започнаха в понеделник с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

На срещите досега президентът търси отговор от политическите формации за възможностите за съставяне на правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред Радев, че очаква правителство с първия мандат, но изрази готовност за правителство на малцинството, очаквайки подкрепа от всички отговорни лица, които не искат седми поред избори.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията съзнава отговорността си за съставяне на редовен кабинет и ще подкрепи стабилно мнозинство. Според него заявката на „Има такъв народ“ за съставяне на правителство е проява на „политическо его“.

От ПП-ДБ обявиха, че остават в опозиция като проевропейска и антикорупционна коалиция, подчертавайки, че не дължат нищо на Борисов. Николай Денков от ПП-ДБ заяви, че задачата на Борисов е да намери подкрепа за предложенията си.

Консултациите вчера продължиха с „Възраждане“ и „БСП за България“. Костадин Костадинов от „Възраждане“ заяви, че е възможно правителство в този парламент и са готови да поемат третия мандат, ако първият и вторият не успеят. Те няма да подкрепят кабинет на малцинството.

От „БСП за България“ заявиха, че ще се опитат да бъдат „проводник на диалог“. Атанас Зафиров подчерта, че няма как да участват в управление с ГЕРБ. Ако се стигне до трети мандат, БСП е готова да участва активно в диалога за сформиране на експертно правителство.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване