Протест в испанския град Малага срещу масовия туризъм

Хиляди жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм, който според тях води до високи наеми и недостиг на жилища, предаде ДПА.

Демонстрантите носеха плакати с надписи като „Малага не се продава“ и „това не е туризъм, това е инвазия“. Организаторите твърдят, че в митинга в събота са участвали около 25 000 души, докато испанският вестник „Паис“ съобщи за около 15 000 протестиращи.

Малага е поредният испански град, където се провеждат подобни протести, като преди това имаше демонстрации срещу масовия туризъм в Майорка, Барселона и на Канарските острови.

Сдружението на наемателите в Малага заявява, че увеличаващият се брой на туристите, които наемат ваканционни апартаменти, е основната причина за жилищния недостиг в града. Говорител на протестиращите каза пред вестник „Паис“, че „градът страда и недоволството е голямо“, подчертавайки необходимостта от поставяне на жилищния проблем на дневен ред.

Малага има над 12 000 законно регистрирани ваканционни жилища, което я нарежда на трето място в Испания след Мадрид и Барселона. Освен това, много частни ваканционни имоти в Малага и други градове приемат гости незаконно.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване