ЕК подпомага с 500 000 евро безвъзмездна помощ борбата с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за пилотна програма в Кипър, насочена към борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду при посещението си в Никозия. Иновативният проект, финансиран по програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ („EU4Health“), цели да елиминира популацията на египетския комар (Aedes aegypti), който пренася вируси като жълта треска, денга и зика. Кипър е единствената страна в ЕС с наличие на този вид комар. В други 13 държави членки, включително България, е потвърдено присъствието на азиатския тигров комар (Aedes albopictus).

Заразните комари представляват нови предизвикателства и повишен риск за общественото здраве, подчерта Кириакиду. ЕС е решен да използва всички налични инструменти за справяне с тях.

Кипърският институт също алармира за нарастващата опасност от разпространение на сериозни инфекциозни болести, пренасяни от комари, в ново изследване. Институтът работи заедно със здравните власти на Кипър за прилагане на ефективни стратегии за контрол на инвазивните видове комари на острова.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване