Проучване сочи: Има рязко забавяне на икономическата активност в еврозоната този месец

Икономическата активност в еврозоната се понижава рязко през юни поради спад в търсенето, според данни от проучване на „Хамбург къмършъл банк“ (HCOB), изготвено от „Стандарт енд Пуърс Глоубъл“ (S&P Global), съобщава Ройтерс.

Секторът на услугите в еврозоната, който до момента подкрепя икономиката, започва да показва признаци на забавяне на бизнес активността. В същото време, спадът в промишленото производство се задълбочава.

Предварителният индекс на мениджърите по доставките (PMI) за сектора на услугите през юни пада до 52,6 пункта от 53,2 пункта през май. При промишления сектор индексът се понижава до шестмесечен минимум от 45,6 пункта в сравнение с 47,3 пункта през миналия месец.

Предварителният общ индекс, който се счита за добър показател за състоянието на икономиката на еврозоната, през юни спада до 50,8 пункта спрямо 52,2 пункта през май. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да се повиши до 52,5 пункта през юни.

Въпреки това, индексът остава над 50 пункта за четвърти пореден месец, което сигнализира за растеж на икономиката, отбелязва Ройтерс.

„Европейската централна банка, която понижи водещите си лихви през юни, може да смята, че това решение е оправдано, тъй като данните показват отслабване на покачването на цените в сектора на услугите в еврозоната“, коментира Сайръс де ла Рубия, главен икономист на „Хамбург къмършъл банк“.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване