Путин пристигна във Виетнам на държавно посещение

На 19 юни руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун подписаха всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство в Пхенян. Това споразумение цели да използва военно-техническото сътрудничество със Северна Корея като заплаха срещу Запада и да възпре подкрепата за Украйна.

Анализът на Института за изучаване на войната (ISW) показва, че Русия и Северна Корея демонстрират взаимната си подкрепа в борбата срещу Запада и се стремят да предизвикат настоящия световен ред.

Русия също обяви, че ще преустанови участието си в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

На 18 юни украинският главен прокурор Андрий Костин съобщи за потвърждение, че руски сили са обезглавили украински войник в Донецка област. Украинското разузнаване разкри, че руски командири са наредили на подчинените си да не вземат украински войници в плен, а да ги убиват.

Главното управление на военното разузнаване на Украйна идентифицира четирима руски военнослужещи, които са екзекутирали украински военнопленници в края на май 2024 г. Руското правителство се опитва да отвлече вниманието от тези престъпления, като обвинява украинските сили в нарушения срещу деца.

Междувременно, украинските сили възвърнаха позиции край Старица, докато руските сили напреднаха в Донецка област и Херсон. Финландски източници съобщават, че Русия е прехвърлила значителна част от войските си от границата с Финландия в Украйна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване