Радев от Черна гора: Най-важното е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано

Президентът Румен Радев заяви, че най-важното в една парламентарна република е парламентът да работи, затова свика новоизбраното Народно събрание възможно най-рано. Той направи това изявление по време на официалното си посещение в Черна гора, където проведе пресконференция с черногорския президент Яков Милатович.

Радев подчерта, че развитието на всички въпроси зависи от решенията на парламента. По-рано прессекретариатът на президента обяви, че той е свикал първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание за 19 юни 2024 г. В същото време, ГЕРБ-СДС започнаха срещи с парламентарно представените партии за съставяне на кабинет.

Президентът Радев изрази подкрепа за Черна гора в стремежа ѝ да стане 28-ата страна членка на ЕС и подчерта, че България е основен двигател на политиката за евроинтеграция на Западните Балкани. Той заяви, че процесът на евроинтеграция трябва да се основава на собствените заслуги и спазването на Копенхагенските критерии, а не само на геополитически обстоятелства.

Черногорският президент Яков Милатович благодари за подкрепата на България и изрази надежда Черна гора да стане членка на ЕС до 2028 г. Той подчерта интереса на страната си към двустранно сътрудничество с България, особено в икономическата сфера.

В знак на трайното приятелство между двете държави, Радев и Милатович посадиха „дърво на приятелството“ в двора на президентската резиденция в Цетине и планират реципрочно наименуване на улици в Подгорица и София. Радев също подчерта амбициите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в различни сфери и очаква правителствата на двете държави да работят по-активно за откриване на директна авиолиния между София и Подгорица.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване