САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, насочено към укрепване на отбраната на Украйна срещу руските нашественици. Споразумението, подписано в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия, е стъпка към членство на Украйна в НАТО.

В текста на споразумението се казва, че то подпомага изграждането на мост към членство на Украйна в НАТО. Зеленски отдавна се стреми към членство в НАТО, но съюзниците се въздържат да предприемат тази стъпка, тъй като алиансът разглежда всяко нападение срещу една от своите 32 страни членки като нападение срещу всички съгласно клаузата на член пети от учредителния акт.

Споразумението предвижда, че в случай на въоръжено нападение или заплаха за такова срещу Украйна, висши представители на САЩ и Украйна ще се срещнат в рамките на 24 часа, за да се консултират и определят допълнителните отбранителни нужди на Украйна.

САЩ потвърждават подкрепата си за защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на натиска от Русия. Споразумението предвижда Украйна да се нуждае от значителни военни сили, стабилни технически възможности и устойчиви инвестиции в отбранителната си индустриална база, съгласно стандартите на НАТО.

САЩ ще предоставят дългосрочна материална, обучителна, консултантска, поддържаща, разузнавателна и друга подкрепа за развитието на украинските сили за сигурност и отбрана, способни да защитават суверенна, независима и демократична Украйна и да възпират бъдеща агресия.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване