Силистренското село Малък Преславец ще е домакин на Празника на водните лилии

В силистренското село Малък Преславец подготвят 16-ия „Празник на водните лилии”, съобщиха от Народното читалище „Йордан Йовков-1946“ в селото.

Събитието ще се състои на 15 юни в местността Блато Малък Преславец, която се намира до река Дунав. Организатори са община Главиница, кметството на Малък Преславец и читалището „Йордан Йовков-1946 г.“

На празника ще участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители – певци, инструменталисти и танцьори без възрастови ограничения.

Ще се проведе и конкурс за детски рисунки. Организаторите целят да привлекат широк кръг от обществеността, за да преоткрият красотата на българската природа и да помогнат за опазването й, както и да популяризират българския песенен фолклор.

Специалисти твърдят, че езерото край с. Малък Преславец е защитена територия и дом на най-голямата колония на бяла водна лилия в България. Растението е със статут на застрашен вид в Червената книга на България.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване