След деветчасово заседание Столичният общински съвет смени ръководствата на шест основни общински дружества

След деветчасово заседание Столичният общински съвет смени ръководствата на шест основни общински дружества с годишен общ оборот над три милиарда лева. Общинските съветници приеха доклад, предложен от Карлос Контрера от ВМРО и независимите съветници Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, за обявяване на публичен избор на нови членове на съветите на директорите и надзорните съвети на дружествата „Център за градска мобилност“, „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“, „Метрополитен“, „Топлофикация София“ и „Софинвест“. Докато се обяви публичният избор, бяха определени 26 нови имена в ръководствата на тези дружества.

Стоян Братоев, досегашният изпълнителен директор на „Метрополитен“, остана в Съвета на директорите на дружеството, като може да бъде отново избран за ръководител. Кметът Васил Терзиев изрази недоволство от смяната на Братоев, като подчерта неговия принос за развитието на метрото и София.

Докладът бе приет с 31 гласа „за“ и 29 „против“, без въздържали се. Подкрепа дадоха групите на ГЕРБ-СДС, БСП, „Има такъв народ“, независимият Благовест Георгиев, Карлос Контрера от ВМРО и двамата независими съветници Севделина Петрова и Красимир Гълъбов. Кметът Терзиев обвини подкрепилите смяната, че пренебрегват прозрачността и добрите управленски практики.

Общинският съветник Борис Бонев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ нарече смяната „терористичен акт“ срещу общината, а Диана Тонова от БСП изрази недоволство от липсата на яснота за компетентността на новите назначения.

Съветът отхвърли шест доклада на групата на ПП-ДБ за избор на ръководители на дружествата по нови критерии и правила, целящи да предотвратят назначенията на партийни кадри и да изберат опитни управленци.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване