Спасиха кукумявка, стояла заклещена с дни в комин в Пловдивско

В Пловдивско спасиха домашна кукумявка, която беше заклещена в комин, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

На 19 юни жителка на село Чешнегирово, община Садово, се обадила на „зеления телефон“, изразявайки притеснение, че в комина на двуетажната им къща е заседнала птица от четири дни и всички опити за освобождаването й са били безуспешни. Екип на екоексперти бързо реагирал и успял да освободи кукумявката през отвора на комина на първия етаж.

Птицата, идентифицирана като домашна кукумявка (Athene noctua), била видимо стресирана от престоя си в комина, но след освобождаването си е излетяла на свобода през прозореца. Семейството от Чешнегирово изразило благодарност за помощта.

Домашната кукумявка (Athene noctua) е дребен представител от семейство Совови, който живее в близост до хората, обитавайки предимно изоставени постройки и подпокривни пространства.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване