Столичният инспекторат възобновява кампанията „Аз не паркирам в зелените площи“

Столичният инспекторат възобновява кампанията си „Аз не паркирам в зелените площи“, която има за цел да предотврати паркирането върху тревните площи в София. Това нарушение на Наредбата за зелената система води до замърсяване на пътните платна и влияе негативно на качеството на въздуха в града, обясни инж. Веска Георгиева, директор на инспектората. Освен това, паркирането върху зелените площи унищожава растителността и създава кал, която се разнася по улиците.

Кампанията, провеждана за шеста поредна година, ще разяснява чрез брошури забраните за паркиране в зелените площи. Ще бъдат поставени кашпи на детските площадки, за да се спира достъпът на автомобили. Гражданите ще могат да засаждат цветя в тези кашпи, като при нужда могат да се обърнат към инспектората за посадъчен материал.

Основната цел на кампанията е да осигури безопасна и чиста среда за игра на децата, без вредни газове. Санкциите за нарушителите включват глоби от 50 до 500 лв. или фишове до 50 лв., а в някои случаи автомобилите могат да бъдат вдигнати с паяк.

През 2015 г. инспекторатът загради 42 детски площадки с кашпи в София и обработи 87 хиляди сигнала. Важно е да се отбележи, че фалшивите сигнали пречат на ефективната работа на инспектората и затова се предават на компетентните органи.

Веска Георгиева също подчерта проблема с пушенето на детските площадки, което е нарушение на наредбата за чистотата. Пушенето на тези места е забранено от няколко години, но все още много майки, баби и дядовци пушат и изхвърлят фасовете си по земята.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване