Ще има ли България редовно правителство?

Заседанието на Народното събрание ще започне в 9 часа, но гласуването на премиера и министрите ще се проведе в 13 часа. Преди това депутатите ще изслушат служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния зам.-министър на външните работи Невяна Митева за позицията на България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Ще бъде гласувана и оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов.

При гласуването на правителството, структурата и съставът му се одобряват наведнъж, както са предложени от мандатоносителя, без възможност за промени. Ако кандидатът за министър-председател не бъде одобрен, структурата и съставът на кабинета не се гласуват.

Съществува възможност, при която кандидатурата на премиера е подкрепена, но не и проектокабинетът му. В такива случаи мандатът се счита за неуспешен и следва възлагане на мандат на кандидат от следващата парламентарна група или разпускане на парламента и назначаване на служебно правителство.

Дебатът по избора на нова власт ще се проведе в присъствието на президента Румен Радев и членовете на служебния кабинет. Ако правителството бъде одобрено, официалната церемония по предаването на властта ще се състои веднага след това.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване