Ще имаме ли кабинет или отиваме на избори?

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов ще посети президента днес, за да получи първия мандат и да предложи правителство, с което да сложи край на продължаващата три години политическа криза в България. Съставянето на стабилно правителство е от ключово значение предвид сложната геополитическа ситуация и нарастващата опасност от срив на парламентарната демокрация.

Очаква се тази сутрин да бъде обявено кой ще бъде кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Депутатът Любен Дилов-син посочи, че най-вероятно председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков ще вземе мандата от президента.

С връчването на мандата, политическата криза може да започне да се разрешава или да се задълбочи, след като всички парламентарни групи вече са изразили становищата си относно подкрепата или участието в разговорите за съставяне на правителство. ГЕРБ планира да предложи правителство на малцинството, а ако не успее да събере подкрепа, ще има нови избори.

ДПС заявиха, че ще подкрепят ГЕРБ и очакват президентът Румен Радев да убеди останалите партии да направят същото. „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обаче обявиха, че няма да подкрепят нито кабинет на ГЕРБ и ДПС, нито на „Възраждане“.

От „Възраждане“ също са твърдо против подкрепа на друг мандат освен техния и имат пет основни условия за съставяне на правителство. БСП също няма да подкрепи мандат на ГЕРБ-СДС, а партията на Слави Трифонов – ИТН, също не е склонна да подкрепи правителство с първия мандат.

Най-малката парламентарна група „Величие“ също няма да подкрепи правителство на ГЕРБ-СДС, защото тяхната молба за среща с Бойко Борисов е била отхвърлена.

Ако мандатите бъдат върнати неизпълнени, страната ще се изправи пред седми поред предсрочни парламентарни избори в рамките на три години.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване