Три силни слънчеви изригавания са регистрирани тази нощ

На 8 юни бяха регистрирани три силни слънчеви изригвания, съобщиха учени от руския Институт по приложна геофизика, цитирани от ТАСС.

Първото изригване, от клас М9.8, се случи в 04:49 ч. московско време и продължи 44 минути. Преди него бяха регистрирани още две изригвания – от клас М3.4 с продължителност 18 минути и М1.8, което продължи 17 минути.

На 7 юни учените съобщиха за умерена магнитна буря на Земята. В началото на май, след поредица от силни слънчеви изригвания, на Земята започна силна магнитна буря, която достигна екстремна мощност на 11 май – най-високата след август 2005 г.

Слънчевото изригване е процес на отделяне на голямо количество енергия, водещо до увеличаване на яркостта и излъчваната топлина. Мощните изригвания са свързани с изхвърляне на плазма и частици, които могат да нарушат работата на спътниците в орбита и радиокомуникационните системи на Земята.

Изригванията се класифицират по система, подобна на скалата на Рихтер за земетресения. Клас Х е най-интензивната категория, следвана от A, B, C и M. Всяка следваща буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток, като числото след буквата уточнява силата на изригването – колкото по-голямо е числото, толкова по-силно е изригването.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване