Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а кога ще се случи това, заяви президентът Румен Радев при откриването на форум в Гърция

Българският президент Румен Радев изрази убеждението си, че решенията на срещата на върха на НАТО и на Съвета на НАТО са стъпка към бъдещото членство на Украйна в алианса. Той подчерта, че всички съюзници са потвърдили подкрепата си за Украйна, като въпросът не е дали, а кога тя ще се присъедини към НАТО, което ще зависи от развитието на бойното поле и постигането на устойчив мир.

Радев направи тези изказвания по време на откриването на 28-ата годишна правителствена кръгла маса, организирана от списание „Икономист“ в Гърция. Той припомни, че никой не е очаквал пълномащабна война в Европа преди две години и половина, както и сегашните трагични събития в Близкия изток, подчертавайки колко крехък е мирът.

Президентът посочи, че ЕС трябва да осигури сигурност, стабилност и просперитет за всички свои граждани и региона. Радев акцентира на значението на устойчивостта и стратегическата автономия на Европа, като подчерта, че войната в Украйна е предизвикала нуждата от преоценка на подхода към сигурността и отбраната.

Той добави, че ЕС трябва да укрепи своята индустриална база, да осигури доставките на критични суровини и да насърчи науката и технологиите, включително развитието на изкуствения интелект. Радев също така подчерта значението на стратегическото партньорство между България и Гърция и необходимостта България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство, за да се допринесе за стабилността и просперитета на Европа.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване