Военните министри на САЩ и Русия обсъдиха в телефонен разговор войната в Украйна

Министрите на отбраната на Русия и САЩ проведоха телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Пентагонът заяви, че в разговора, иницииран от американския министър Лойд Остин, са обсъдили значението на поддържането на отворени комуникационни линии. Руският министър Андрей Белоусов предупредил Остин за опасностите от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна, според руското министерство на отбраната.

Инвазията на Русия в Украйна и анексирането на четири украински области доведоха до най-ниското ниво на отношенията между Вашингтон и Москва от Кубинската ракетна криза през 1962 г., отбелязва Ройтерс. Москва обвини САЩ за украинската атака над Крим, при която загинаха четирима души. Оръжейните доставки от САЩ за Украйна бяха подновени през април с пакет помощ от 61 млрд. долара. САЩ подкрепят исканията на Украйна руските сили да се изтеглят и границите от 1991 г. да бъдат възстановени.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване