Временно отстраняват 11 депутати заради сбиване в италианския парламент

Единадесет италиански депутати бяха временно отстранени от 2 до 15 дни по решение на председателя на долната камара на парламента след сбиване в пленарната зала, съобщи АНСА. Инцидентът се случи по време на обсъждането на спорен проектозакон за „диференцираната автономия“, който би дал повече правомощия на областите при изразходването на събраните данъци, и който според критиците ще задълбочи разделението между Северна и Южна Италия.

Конфликтът започна, когато депутатът Леонардо Доно от Движение „Пет звезди“ се опита да връчи италианското знаме на министъра на регионалните въпроси Роберто Калдероли. Това предизвика реакция от депутати от управляващата коалиция, които се опитаха да го ударят. Доно падна на земята и беше изведен от залата в инвалидна количка. По-късно той обвини Игор Леци от „Лигата“, че го е ударил в лицето. Леци отрече обвинението, но призна, че се е опитал да удари Доно.

Най-дългото отстраняване, 15 дни, беше наложено на Леци. Доно също е отстранен за четири дни. Трима депутати от партията „Италиански братя“, един от „Лигата“ и един от Демократическата партия са отстранени за седмица. Други двама депутати от „Лигата“ са отстранени за три дни, а още двама от Демократическата партия – за два.

След сбиването, опозиционните партии Движение „Пет звезди“, Зелено-ляв съюз и „Повече Европа“ обявиха протест в Рим, осъждайки насилието и призовавайки за защита на националното единство и сплотеност.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване