Завършен е най-големият соларен парк в България с 834 000 панела

Проектът за възобновяема енергия на „Инерком“ в Априлци, край Пазарджик, завърши с инсталирането на над 834 000 фотоволтаични модула с общ капацитет 400 MW. До края на май в експлоатация бяха пуснати 251 MW, като останалите модули бяха подложени на тестове. След окончателното си завършване, соларният парк ще бъде най-големият в България, Източна Европа и на Балканите, способен да захранва 96 000 домове, съобщи китайският производител на панелите Huasun Energy.

През април 2023 г. „Инерком“ подписа споразумение с Huasun Energy за доставка на фотоволтаични панели за проекта. Договорът обхваща доставка на панели с общ капацитет от най-малко 1.5 GW. Huasun стана първата компания в света, която печели поръчки на ниво GW в областта на хетеропреходните технологии (HJT).

Проектът в Априлци използва усъвършенствани HJT фотоволтаични панели, които осигуряват по-висока ефективност и производителност в сравнение с традиционните панели, както и по-ниско разграждане и по-добра работа при високи температури и слаба светлина. Панелите са ориентирани изток-запад, което осигурява по-висока продукция сутрин и вечер и избягва обедния пик на производството.

Проектът вече е постигнал успешна мрежова връзка и показва възможности за генериране на електроенергия, надминаващи първоначалните прогнози с над 30%. Монтажът на панелите е на височина 2.2 метра, позволявайки преминаване под тях и използване на земята за земеделски цели. Интелигентни тракери настройват позицията на панелите за оптимално улавяне на слънчевата светлина през целия ден.

„Инерком“ е разработчик на 150 MW соларен парк в Априлци. През 2021 г. фирмата завърши и пусна в експлоатация 57 MW от съоръжението, използвайки панели от Huasun. В последното десетилетие „Инерком“ изгради соларни паркове с обща мощност над 150 MW в България, Гърция и Румъния.

Компанията стана известна през 2018 г. с опита си да купи активите на CEZ в България. Сделката беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради опасения за господстващо положение. Гинка Върбакова не е в управлението на дружеството от ноември 2020 г., като е заместена от Малина Иванова Върбакова и съпруга на Гинка – Славчо Върбаков.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване