Желязно лоби: OpenAI оказва натиск на политици заради контрола над изкуствения интелект

OpenAI сформира международен екип от лобисти, за да повлияе на политиците и регулаторните органи, които засилват контрола върху изкуствения интелект (AI). Стартиращата компания от Сан Франциско увеличи броя на служителите в екипа по глобалните въпроси от трима в началото на 2023 г. на 35 и планира да ги увеличи до 50 до края на годината. Това се случва, докато правителствата обсъждат законодателство за безопасността на AI, което може да ограничи растежа на компанията и развитието на продукти като ChatGPT.

Анна Маканджу, вицепрезидент по правителствените въпроси, заяви, че целта на OpenAI не е да отмени регулациите, а да гарантира, че AGI (изкуствен общ интелект) ще бъде от полза за цялото човечество. Въпреки това, OpenAI изостава от конкурентите си в разходите за лобиране. През първото тримесечие на тази година Meta похарчи 7,6 милиона долара, Google 3,1 милиона, докато OpenAI едва 340 000 долара.

OpenAI лобира за подходящо законодателство за AI и е активна в Обединеното кралство, САЩ, Сингапур и други страни. Компанията възрази срещу някои регулации, включително задължението да предоставя всички данни за обучение на моделите си на регулаторите в ЕС.

OpenAI нае Крис Лъхейн, бивш съветник на Бил Клинтън и Ал Гор, и други ключови фигури, за да подсили екипа си. Компанията също така провежда семинари в държави с предстоящи избори и предоставя насоки за борба с дезинформацията.

Един от предизвикателствата за OpenAI е да гарантира, че регулациите ще бъдат гъвкави и ще се адаптират към новите технологични постижения. Някои представители на индустрията критикуват OpenAI за наемането на обикновени технологични лобисти, което според тях е различна стратегия от първоначалната.

Ръководителят на отдела за планиране на политиката на OpenAI, Дейвид Робинсън, заяви, че мисията на компанията е да създаде закони, които позволяват иновации и осигуряват безопасни технологии.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване