Австралийски учени откриха череп на гигантска праисторическа гъска

Изследователи са открили черепа на австралийска гигантска и харизматична птица, изчезнала преди десетки хиляди години, съобщи ДПА. Птицата, част от мегафауната, включваща най-едрите животински видове на планетата, е представител на вида Genyornis newtoni. Фосилите са открити през 2019 г. на дъното на езерото Калабона, на около 600 километра северно от Аделаида.

Черепът е позволил на учените от университета „Флиндърс“ да възстановят външния вид на вида. Птицата е тежала около 230 килограма, пет пъти повече от казуара, и е приличала на гигантска гъска с подвижна горна челюст като на папагала. Тя се е хранила с меки растения и плодове.

Първият череп на вида е открит през 1913 г., но е бил силно увреден, което затруднявало реконструкцията. Новата находка е помогнала на изследователския екип да стигне до заключението, че тези птици са се приспособили към живот във водни местообитания.

Представителите на вида Genyornis newtoni са изчезнали преди около 45 000 години. Тяхното изчезване вероятно е свързано с промяната на сладководните басейни в северната част на Южна Австралия, които сега са предимно солени езера.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване