Австрийска милионерка преразпределя по-голямата част от наследството си между обществени организации

Австрийската милионерка Марлене Енгелхорн решила да разпредели 25 милиона евро от своето наследство сред повече от 70 организации, които бяха избрани от група от 50 граждани. Инициативата й цели да подпомогне организации, активни в областта на околната среда, здравеопазването, помощта на бежанците и борбата с неравенството.

Проектът, наречен „Добър съвет за преразпределение“, беше описан като „вълнуващо предизвикателство“ и „упражнение по демокрация“. Петдесетте членове на съвета бяха избрани чрез жребий и присъстваха на заседания в Залцбург през периода от март до юни. Най-младият член бе 17-годишен, а най-възрастният – на 85 години.

Марлене Енгелхорн не участва на пресконференцията, но довери съвета с волята си. Тя изразила доверие в процеса и позволила на участниците да вземат своите собствени решения.

Милионерката, наследничка на BASF, реши да използва значителна част от наследството си за подкрепа на социални и екологични инициативи, изразявайки недоволството си от правителствените стратегии срещу социалното неравенство. Това решение я представи като активистка и създателка на инициативата „Обложете ме сега“, която продължава да получава подкрепа и възхищение.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване