Институтът по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия представи нова безалкохолна мастика, която се оказа изненадващ хит на празника на земеделската наука „Даровете на природата“. Събитието се провежда ежегодно в навечерието на Димитровден в столицата, където научни институти към академията излагат последните си постижения и разработки в хранителната индустрия.
Създадена от екип под ръководството на доктор Николай Солаков, безалкохолната мастика е разработвана в продължение на няколко години. Тя изглежда и ухае като класическата мастика, включително с типичното побеляване при смесване с лед и студена вода. Напитката е предназначена не само за шофьори и хора, избягващи алкохол, но има и медицински приложения заради вложените в нея екстракти с лечебни свойства. В състава й влизат звездовиден анасон, полезен за дихателната система, таратулово дърво с антимикробно действие, конски кестен за съдова еластичност и мастикс за здрава храносмилателна система.
Освен безалкохолната мастика, на събитието бяха представени и други иновации. Учените показаха напитка със спирулина с ярък син цвят и антиоксидантни свойства, както и нов чипс от зеленчуци и плодове, създаден чрез лиофилизация – технология, използвана за приготвяне на храни за космонавти. Този чипс, направен от тиквички, целина, дюли, цвекло и други, е създаден като здравословна алтернатива за деца, които не консумират достатъчно зеленчуци.
Новата безалкохолна мастика вече може да се дегустира в ресторант в столичния квартал „Лозенец“, докато чипсът от зеленчуци и плодове се очаква на пазара в рамките на следващата година.