Чили ще инсталира най-голямата астрономическа камера в света в пустинята Атакама

Чили ще инсталира най-голямата цифрова камера за оптична астрономия в пустинята Атакама, съобщи Ройтерс. Камерата, с разделителна способност над 3,2 гигапиксела и тегло от почти три тона, ще участва в десетгодишно изследване. Частите за обсерваторията „Вера К. Рубин“, включващи наземен телескоп и камера, са транспортирани до върха Серо Пачон в Атакама, на около 565 км северно от Сантяго.

„Всичко, което ни трябва за операциите, вече е на място и готово за проверка и, надяваме се, инсталация да се осъществи по-късно тази година“, каза Стюарт Кордър, главен научен ръководител на AURA (Американска академия за университетски изследвания) и заместник-директор на центъра „Ноарлаб“ (NOIRLab), който ще управлява обсерваторията.

Обсерваторията „Вера К. Рубин“ е сложна система с осемметров широкоъгълен наземен телескоп, камера и автоматизирана система за обработка на данни. Камерата ще генерира около 20 терабайта данни на нощ, като десетгодишното изследване ще създаде база данни от 15 петабайта.

Целта на изследването е да се разбере природата на тъмната енергия и тъмната материя във Вселената, както и да се проучи възможността за сблъсък на Земята с астероиди или други небесни тела, близо до Слънцето.

„Стоим на ръба на пропастта, подготвяйки се за кампания, която след десет години, надяваме се, ще отговори на въпроси като кога и как е създадена Вселената и как ще се развива в бъдеще“, добави Кордър.

AURA е консорциум от 47 американски институции и три международни филиала, които управляват астрономически обсерватории за Националната научна фондация и НАСА. Организацията отговаря за управлението на центъра „Ноарлаб“.

Чили привлича големи инвестиции в астрономията благодарение на ясното небе в пустинята Атакама, най-сухата пустиня на Земята.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване