Главчев в разговор с Байдън на срещата на върха на НАТО: Страната ни е лоялен и надежден съюзник в Алианса

Служебният министър-председател на България, Димитър Главчев, който представлява страната на срещата на върха на НАТО, се срещна с американския президент Джо Байдън по време на форума. Главчев увери Байдън, че България е лоялен и надежден съюзник в Алианса, което беше високо оценено от американския президент за ролята на страната ни на източния фланг.

На срещата лидерите на страните от Алианса отбелязаха 75-тата годишнина от създаването на НАТО. Основният акцент беше върху следващите ангажименти за военна и хуманитарна помощ за Украйна. Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, заяви, че лидерите ще продължат да укрепват пътя на Украйна към членство в НАТО.

Президентът Джо Байдън откри срещата, подчертавайки важността на Алианса и посочи, че Пактът е по-силен от всякога в лицето на войната в Украйна, която представлява най-голямото предизвикателство. Той заяви, че това е ключов момент за Европа и света, предупреждавайки за опитите на автократите да преобърнат световния ред.

Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна, като САЩ, Германия, Нидерландия, Румъния и Италия ще осигурят оборудване за пет допълнителни стратегически системи за противовъздушна отбрана. През следващите месеци, САЩ и партньорите им ще предоставят на Украйна десетки допълнителни тактически системи за противовъздушна отбрана. Байдън също подчерта значението на НАТО за международната стабилност.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване