Изключително силна магнитна буря удря България днес

Ефектите от магнитната активност са свързани с повишена честота на тревожност, депресия и биполярно разстройство. Синоптиците предупреждават за потенциална геомагнитна буря, която ще засегне магнитното поле на Земята днес, вследствие на изхвърляне на коронарна маса (CME) от Слънцето на 1 юни, причинено от мощно слънчево изригване.

Метеочувствителните хора могат да изпитват главоболие, нарушения в съня, проблеми с вестибуларния апарат и промени в кръвното налягане. Сред другите негативни ефекти са сърцебиене и общо неразположение, като хора със сърдечно-съдови заболявания, мигрени и хронични болести усещат тези явления по-силно.

Първоначално прогнозите бяха усложнени от две едновременно изстреляни CME, но сега е изяснено, че едната е насочена към Земята. Анализаторите очакват, че CME може да предизвика умерена геомагнитна буря около 4 юни, според д-р Мишел Виглионе от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ.

CME са облаци от слънчева плазма и магнитни полета, които достигат Земята за 1-3 дни след изригването. Взаимодействието им с магнитосферата на Земята може да предизвика геомагнитни бури. Силата на бурята зависи от скоростта, размера и ориентацията на магнитното поле на CME.

Въпреки че не се очаква пряко въздействие, CME може да предизвика умерени бури, класифицирани като G2 или G3 по скалата на геомагнитните бури. Това може да доведе до влошаване на комуникациите, проблеми с GPS и навигационните системи, както и видими аврорални прояви на по-високи географски ширини.

NOAA и други агенции ще продължат да наблюдават развитието на CME, за да прецизират прогнозите. Междувременно любителите на полярните сияния очакват потенциални светлинни шоута в горните слоеве на земната атмосфера.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване