Летище София получи сертификат за намаляване на въглеродните емисии

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии, като така стана първия аеропорт в България с тази акредитация – Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation. Според изявлението на концесионера СОФ Кънект, които управляват летището, само още 8 летища в Европа разполагат с такава акредитация, включително новото летище на Истанбул, парижките летища Шарл де Гол, Бурже и Орли, Марсилия, Цюрих, Лондон-Лутън и Базел.

Акредитацията е дадена от европейската асоциация на летищата ACI EUROPE и показва ангажимента на компанията към изпълнението на ЕSG стратегията и намаляването на въглеродния отпечатък в съответствие с глобалните климатични цели. Високата акредитация е резултат от целенасочените усилия и ангажираност на целия екип на летище София и демонстрира решимостта им да постигнат пълна въглеродна неутралност до 2036 година.

Стратегическият план на СОФ Кънект включва пълна декарбонизация с 15 процента компенсации до 2036 година. За постигането на тази цел, летището е закупило електрически и хибридни автомобили, участва в програми за въглеродни компенсации и планира изграждането на собствени и на публично достъпни зарядни станции за електрически автомобили. Освен това, компанията инвестира над 14 милиона евро в дигитализацията на процесите на летището и предвижда изграждането на соларна електроцентрала с батерии за съхранение на произведената енергия.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване