На днешното заседание на Столичният общински съвет ще бъдат разгледани над 80 доклада

На днешното заседание, което започва в 10:00 ч., Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа над 80 доклада. Сред основните теми е програмата за обновяване на подвижния състав и специализирана техника за поддръжка на наземния обществен транспорт в София за периода 2024-2030 г. В доклада се посочва, че годишният пробег на столичния обществен транспорт надхвърля 65 млн. км, от които над 50 млн. км са за наземния транспорт. В момента София разполага с почти 300 трамвайни мотриси, 130 тролейбуса и 700 автобуса, включително електрически. Вносителите на доклада отбелязват, че голяма част от наличния подвижен състав е остарял и не отговаря на съвременните екологични норми.

На сесията ще бъде обсъдено и предложение за използване на роботизирани устройства с изкуствен интелект за качествен контрол на състоянието на пътищата в Столичната община. В момента контролът се осъществява чрез месечни и постоянни инспекции от представители на Общината, които подготвят протоколи за всяко открито несъответствие.

Съветниците ще разгледат и доклад за годишната програма за развитие на читалищната дейност в Столичната община за 2024 г. Програмата цели да утвърди читалищата като важни обществени институции в условията на глобализация и културно многообразие.

На дневния ред е и доклад за създаване на нова социална услуга в общността – Център за обществена подкрепа „Хоризонти“. Центърът ще предлага различни услуги като информиране и консултиране, общностна работа, застъпничество и посредничество, терапия и рехабилитация, както и обучение за придобиване на умения. Центърът ще бъде с капацитет от 50 места и ще се намира в район „Слатина“, кв. „Христо Ботев“.

Освен това, ще бъде обсъден доклад за увеличаване на капацитета на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на възрастни и деца с нисък ръст в район „Оборище“ от 20 на 30 потребители. Центърът е разкрит през 2022 г. и предлага различни социални услуги.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване