ОИК Столична община прекрати пълномощията на кмета на район „Илинден“

Софийската общинска избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на кмета на район „Илинден“ Емил Валентинов Бранчевски, избран от местната коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България (Спаси София)“. Това стана ясно от решение, публикувано на официалната страница на ОИК.

Мотивите за решението са свързани с доказателства, че Бранчевски е директор и собственик на търговско дружество „Clinic For Medical Services Branchevski – Kolev LTD“ във Великобритания, регистрирано на 15 февруари 2024 г. Това е в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), според който кметовете не могат да участват в управлението на търговски дружества.

Припомня се, че от момента на полагане на клетва на 13 ноември 2023 г. и встъпване в длъжност, кметовете трябва да спазват ограниченията на ЗМСМА. Законът налага несъвместимост, отчитайки характера на функциите на кмета и поставяйки ясни ограничения.

Решението може да бъде оспорено в седемдневен срок от обявяването му пред Административния съд на София град.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване