Отново температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. Днес е в сила най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Метеоролозите очакват чести горещи вълни през целия месец.

Метеорологичната служба обяви жълт код за високи температури от 21.00 ч. снощи до 17.00 ч. днес. През нощта най-ниската температура е 26 градуса, комбинирани с висока влажност, а през деня се очаква живачният стълб да достигне 40 градуса. Днес е първият от поне три последователни дни на екстремни горещини, като във вторник и сряда се предвиждат 41 градуса.

През юни Метеорологичната служба издаде 14 пъти жълт код за опасни жеги, 4 пъти оранжев и един път червен заради необичайно високите температури.

Средносрочната прогноза на Консултативната група за наблюдение на климата на Световната метеорологична организация показва, че температурите през юли ще останат трайно високи, с от 3 до 6 градуса над обичайните за този месец, с продължителни и чести горещи вълни.

Рискът от горски пожари остава изключително висок заради продължителното засушаване. В същото време водата в язовирите в Кипър намалява, като в момента те са пълни само до 38% от обема си.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване